Springfield - Remodeling Case Studies

Polished & Poised Kitchen

Project Name
Polished & Poised Kitchen
Project Story
The homeowners desired a polished design that matches the aesthetics of the home and reputation of the neighborhood using classic colors and high end finishes that will endure; a purposeful layout that will work for weeknight cooking for 2 or event entertaining for many; solutions to the many doors and doorways that land in this kitchen and dining space – a way to tone down the feeling of a high traffic zone; large island for entertaining, seating for their family of 3, and overall appeal; and a design to incorporate the 36” professional range with brass accents. The original layout of this kitchen presented undeniable challenges. Before pictures reveal the L-shaped peninsula separating kitchen from dining area, a half bath wall that protrudes into natural kitchen space leaving a very cramped corner, and many high traffic areas of the home all joining up to this central “hub” space. It had the feeling that each new piece – the half bath, mudroom, family room – had been added individually without a master end result in mind. It was time for one cohesive design to bring continuity of style and functionality together.
Project Category
Kitchen Remodeling
Job Category
Contemporary Kitchen
Services Performed
Carpentry, Demolition, Designing, Doors, Electrical, Flooring, Lighting, Painting
City
Springfield
State
Illinois
Springfield - Before (4).jpg
L-shaped peninsula and door from mudroom separate this seating from both kitchen and dining room.
Before
Springfield - After (6).jpg
After
Springfield - Before (2).jpg
An added half bath juts into the natural kitchen space at back creating an awkward corner.
Before
Springfield - After (1).jpg
After
Springfield - Before (6).jpg
Before
Springfield - After (16).jpg
Interior lit super pantry is superb storage but also provides cabinetry to create built-in look for refrigerator.
After
Springfield - Before (1).jpg
Half light door to mudroom meant all visitors had full view of laundry space even when door was closed.
Before
Springfield - After (17).jpg
Sliding barn door hardware mounted inside mudroom with a five panel door eliminates opening into kitchen and also neatly hides any accumulated laundry. This picture from inside mudroom.
After
Springfield - After (7).jpg
After
Springfield - After (8).jpg
After
Springfield - After (3).jpg
After
Springfield - After (5).jpg
After
Springfield - After (15).jpg
Beverage center/serving area.
After
Share this project:

Design Your Space With the Help of Our Experts.